NOTICIAS PARDISTAS

Cambios en el Sistema de evaluaciòn genètico

Changes in Haplotype Distribution in Holstein, Brown Swiss and Jersey

By Paul VanRaden and Daniel Null

Previous Brown Swiss and Jersey haplotypes BH1 and JH2 will be discontinued effective with the December 2018 run. Several European bulls are homozygous for BH1, and its fertility effect is no longer significant. Thus, US and European Brown Swiss associations have decided to discontinue reporting BH1.

Cutting Edge T Delilah, La Campeona Suprema hace historia en World Dairy Expo 2018

MADISON, WIS. – For only the second time in World Dairy Expo’s 52-year history, the Supreme Champion of the Junior Show and the Supreme Champion of World Dairy Expo are the same cow. Cutting Edge T Delilah, exhibited by Kyle Barton of Copake, N.Y. is the Grand Champion Brown Swiss and the 2018 Supreme Champion of both the junior and open shows. 

Genomics and Brown Swiss (Genomica y Pardo Suizo)

For the last four years the single most discussed subject in the US Dairy Genetics industry has been the development and implementation of Genomics. As with all major changes there have been those who have lauded Genomics as the final, best and only tool needed to breed cows. The extreme believers have promoted the concept that all that will be needed to mate cows in the future are computers aligning the data on chips, you will not have to even look at the animals. On the other hand, there are those who view Genomics with great skepticism. For these people Genomics has been created to wrest the direction of the future from the hands of those who have raised the foundation upon which Genomics is built, the Purebred breeder.

Cheese protein power (Poder de la Proteina en el queso)

The advantages of the Brown Swiss breed are many and quite diverse, ranging from easy calving to having the best legs & feet , to being tolerant to a wide range of temperatures. With the growing awareness of the effect that culling rate and longevity can have on the bottom line, a lot of emphasis has been placed on the breeds advantages in that area - greater resistance to mastitis, less prone to milk fever, flatter lactations leading to less loss of condition after calving ( with its positive effects on fertility) and the ability to average a couple of lactations more at the high milk yields that mature Brown Swiss are capable of. However, an area that has been largely overlooked is the quantity and quality of Brown Swiss milk.

Edad y crecimiento a la pubertad en toros Suizo Pardo en condiciones tropicales

Para investigar la edad y algunas características del crecimiento a la pubertad, se registró quincenalmente el peso corporal, la altura de la cruz y las circunferencias torácica y escrotal de seis toros Suizo Pardo desde los seis meses de edad hasta la pubertad. Con igual frecuencia se registró la conducta sexual y las características del eyaculado.

OPTIMIZACION DE LA PRODUCCIÓN DE LECHE EN VACAS PARDO SUIZO SUPLEMENTADAS CON CONCENTRADO

La información de campo provino de un hato de diez vacas Pardo Suizo, ubicadas en el municipio de Temascaltepec, Estado de México, durante agosto-septiembre de 2015, dividido en cinco periodos de 15 días. Las vacas (PV 628±72 kg), tenían diferente número de partos y tiempo de lactancia. El análisis de resultados indicó que el NOT, NOE y ganancia fueron $1 345.10, $1 377.80 y $1 323.00 pesos, la última mayor al NOE. El productor no optimiza sus insumos, por lo que los resultados del NOE se convierten en recomendación técnico-económica tanto para este productor, como para quienes operen bajo condiciones similares.

70 AÑOS DE ASOPARDO COLOMBIA

Adriana Solano D’Achiardi, presidenta de la Asociación, y para la junta directiva del gremio es un honor celebrar los 70 años (de 1945 a 2015) de la Asociación Colombiana de Criadores de Ganado Pardo Suizo & Braunvieh Asopardo. Son siete décadas de historias, trayectorias, de pasión y amor por esta raza, cuyas ventajas y bondades son bien conocidas en Colombia. Una raza que, gracias al trabajo y el tesón de cada uno de los criadores y socios, ha crecido mostrando todos sus aspectos positivos, entre ellos el mestizaje. Por eso este aniversario es para los pardistas una ocasión de remembranzas, de recuerdos, de trabajo arduo y empeño puesto en cada una de las ganaderías que integran a esta gran familia ganadera.

1 / 2

Please reload

ASOPARDO


CALLE 95 # 15  - 47 Ofc. 305

Tels. (+57 1) 6227373 - (+57 1) 6227118

Cels. (+57) 3105724542 - (+57) 3105724552

Bogotá - Colombia

  • facebook-icon
  • facebook-icon
  • twitter
  • instagram-icon
  • youtube-icon
  • linkedin-icon
  • google-plus-icon
  • whatsapp-icon

2019 © Reservados Todos los Derechos

ASPARDO
ESAL ASOPARDO

Nuestros Aliados

ICA
logo.png
braunvieh.png
75610878_1675665532563847_16673765656771